Pentru mine padurea Faget face parte din gradina mea. Am crescut aici si mi-am petrecut mare parte din copilarie cutreierand potecile acestei paduri. Fagetul a fost primul loc pe care l-am explorat inca de mic.
Nu sunt un fan al alergarii prin parc, tocmai din acest motiv am ramas atasat de potecile din Faget. Intodeuna aici m-am putut recreea dupa o zi plina, mi-am gasit inspiratia si m-am antrenat pentru expeditile in munti inalti. Din cand in cand mai vad caprioare, iepuri si veverite ...
Fagetul reprezinta cu adevarat o perla salbatica a Clujului.
In mod normal Fagetul Clujului este o arie
protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN ( rezervatie
naturala de tip mixt), situata in judetul Cluj, pe teritoriul administrativ al
municipiului Cluj Napoca. Padurea Faget are o deosebita importanta floristica,
faunistica si peisagistica in judetul Cluj.
In mod anormal Fagetul Clujului a devenit o groapa de gunoi si o batjocura a dezvoltatorilor imobiliari din zona dar si a cetatenilor care considera o normalitate schimbarea uleiului de masina la iarba verde.
In mod anormal Fagetul Clujului a devenit o groapa de gunoi si o batjocura a dezvoltatorilor imobiliari din zona dar si a cetatenilor care considera o normalitate schimbarea uleiului de masina la iarba verde.
Traseul principal din Faget - Banda Rosie
Simti ceva in stomac dupa ce ai vazut aceste poze?
Imbecilizarea si nepasarea societatii continua oricum.
Sincer nu mi-as fi dorit sa scriu acest articol niciodata dar uite ca o fac...de ce? Pentru ca in fiecare zi padurea Faget dispare...si dispare tot mai repede. In ultimii ani au fost defrisate zeci de hectare de padure si s-au construit cartiere intregi prin poienile fagetului fara autorizatie sau un plan urbanistic.
Zilnic se arunca sute de kilograme de deseuri si moloz in inima acestor paduri, iar vechile poteci sunt acum trasee de atv-uri si motociclete off-road.
Blocuri, drumuri, defrisari, deseuri si ulei de masina .... Microbul urban s-a infuzeaza tot mai mult in inima Fagetului.
Ce putem face si cum putem proteja pe viitor ce a mai ramas?
In primul rand a mai ramas putin, dar suficient ca sa merite lupta. In ultima vreme am auzit idei ingenioase precum: reclamatii la politie, camere de filmat, paznici platiti de comunitate, bariere, garduri....etc
Ganditi-va pentru o secunda ca zilnic zeci de oameni alearga, se plimba sau culeg ciuperci in zona Faget, sunt oameni ca si mine ca si tine care isi doresc sa salveze si protejeze aceste paduri. In fiecare zi cel putin 10 persoane sunt pe fiecare traseu , pe fiecare carare din faget.
Sunt copii, care se joca, tineri care alearga sau familii care se recreaza...
Fagetul e plin de viata , e ca un stup de albini care traieste.
...Si ce se intampla cand stupul e atacat...?
Ei bine, eu cred ca acest raspuns reprezinta si solutia ...
Daca va pasa, astept comentarile si opinile voastre, impreuna chiar cred ca putem gasi solutia!
Batjocura continua, ca la noi la nimeni!
ReplyDeleteBine ca mai trage cineva alarma!
Puscarie pentru nesimtire!
ReplyDeleteCred ca oameni care fac asa ceva ar trebui trasi in teapa pentru fiecare copac taiat si aruncati in smoala pentru fiecare sac de moloz lasat in padure!
ReplyDeletePai poate ar trebui inceput prin a scrie zilnic o reclamatie la Primarie, insotita de o fotografie si probabil prin a aduna oameni care sa doreasca sa se implice.
ReplyDelete