Zambetul din Apuseni


Dar din inima

   Cand eram mic si mergeam la catarat iarna in Scarita Belioara, batranii  de pe vale  ma invitau de multe ori la masa  lor cu branza, lapte si paine proaspata. Niciodata nu am putut uita caldura cu care acesti oameni ma intampinau, impartind masa cu mine, ca strain. Caldura si Simplitatea cu care traiesc zi de zi e o lectie pe care fiecare om ar trebui sa o invete si sa o respecte. E spiritul adevarat de roman care s-a pierdut undeva in timp.

S-a pierdut mult din magia acestor locuri odata cu exploatarea nelimitata a padurilor care odata cu banii a distrus caracterul multor oamenii din Apuseni, dar misterul si frumusetea oamenilor simpli s-a pastrat neclintit.



Viata acestor oameni e foarte grea. De multe ori  iarna sunt practic izolati, iar batranii supravietuiesc cu greu de pe o zi pe alta, fara nici o pensie sau alt venit.
De Craciun in 2011 am vazut multi copiii care traiau bucuria Craciunului in Apuseni,  dupa 2 ani majoritatea tinerilor si copiilor au plecat la oras lasand satele goale .

 Acum, am intalnit batrani bolnavi in pat care la peste 80 de ani isi asteptau ultima zi, multi dintre ei sunt vaduvi si nu au pe nimeni si nici puterea de a se deplasa.

Exista doua categorii de oameni in Apuseni, cei care taie paduri si invart sume uriase de bani si cei care supravietuiesc din putinul pamant pe care l-au mostenit de la parinti. Diferenta e colosala...

De cativa ani am inceput sa mergem in fiecare Craciun cu daruri si alimente pentru batranii si copiii nevoiasi.
Anul acesta prin programul ''Dar din Inima'' ne-am propus sa ajungem in Incesti, Orasti si Belioara.




Am pornit din Cluj cu peste 30 de pachete cu alimente
haine, incaltaminte si jucarii.

Tanti Ana - 77 ani | vaduva de 2 ani

Nea' Stefan - 83 ani


Nea' Traian si fratele lui paralizat in pat la 79 ani







Cel mai frumos bradut!

Tanti Ileana - 81 ani | vaduva de 6 ani


Tanti Vica - 79 ani | vaduva de 5 ani


Ultima gospodarie a satului

Nea' Ion 66 ani | vaduv de 9 ani

Marius 44 ani - Penise de boala 240 lei


Tanti Maria - 85 ani | vaduva de 20 ani




Multumesc asociatiei Inima Ardealului , pentru initierea campaniei ''Dar din Inima'' si tuturor celor care au sustinut cu cel mai mic ajutor acest proiect.
Vom continua sa mergem lunar in speranta ca putem schimba ceva!


Cel mai frumos lucru din lume e sa daruiesti din suflet!
Rasplata e intotdeuna inzecita!


3 comments: